torsdag 10 december 2009

Adventskalendern: Världens Bästa Låtar


Hallå! Idag öppnar vi lucka nr 10 i julkalendern: Världens Bästa Låtar! Och det är låten som ligger på plats 15 på topplistan som avslöjas idag!

Jag blir åter påmind om vilka viktiga musik år 1994-96 faktiskt var för mig personligen, i och med att dagens låt även den har sina anor från dessa årtal.

Det handlar om bandet som gav ut dubbelabummet "Mellon collie and the infinite sadness" 1995. En skiva som borde ha en självklar plats i varje skivsamlares collection.

Dagens låt "Tonight,Tonight" med The Smashing Pumpkins

Info: The Smashing Pumpkins bildades i Chicago 1988. Med skivan "Mellon Collie" fick de ett internationellt erkännande. Men nu kommer det konstigaste med Smashing Pumpkins och framför allt deras sångare och frontman Billy Corgan.

Smashing Pumpkins bildas alltså 1988 av sångaren Billy Corgan(Sång, gitarr). Övriga bandmedlemmar är: Jimmy Chamberlin(trummor), James Iha (Asiatisk kille som spelade gitarr) och Dárcy Wretsky(bandets kvinnliga basist).

Efter framgångarna efter mellon collie skivan 95 får trummisen Jimmy Chamberlin sparken, drogbesvär var anledningen tror jag. Han ersätts av en trummis som tidigare spelat i John Fogertys gamla kompband (inte creedence). År 2000 hoppar SP´s kvinnliga basist Dárcy av bandet, hon ersätts av en annan basist, Melissa auf de Maur,också hon kvinna och tidigare basist i Courtney Love´s band Hole.

I slutet av år 2000 splittras Smashing Pumpkins. Billy Corgan släpper en soloskiva, men verkar vara sugen på att börja spela i ett band igen efter ett tag. Han bildar ett nytt band som heter Zwan 2001. I nya bandet finns gamle SP trummisen Jimmy Chamberlin som fick sparken 95, nu har tydligen alla oförsonligheter rätts ut och Billy och Jimmy är kompisar igen. I nya bandet Zwan finner vi en en basist, hon är tjej och heter Paz, ytterligare finns en till gitarrist, en asiatisk kille vid namn David Pajo..... Zwan släpper en skiva och turnerar lite grann, sen splittras dom 2003.

2006 nås musikvärlden med budskapet om att Smashing Pumpkins kommer att återförenas.
Men det är endast två av bandets ursprungsmedlemmar som finns i banduppsättningen, sångaren Billy Corgan och trummisen Jimmy Chamberlin. Fast de var väl inte ensamma i bandet eller? Nej, Billy Corgan hade rekryterat nya förmågor, en tjej som hette Ginger som spelade bas och en till gitarrist som hette Jeff, han var för övrigt asiat!

Hängde ni med i alla turer där.. ;-)

Det är väl ingen hemlighet att många artister, skådespelare och andra kulturpersoner kan vara drivna av ett sjukligt kontrollbehov, tänk Ingmar Bergman t.ex. Billy Corgan lär nog lätt falla in i den kategorin med, han verkar ha fått nån fix idé om hur det måste vara för att det skall vara rätt? Fast det har kanske funkat för honom? Hursomhelst så har han och Smashing Pumpkins levererat ett antal musikaliska bidrag som om några år med stor sannolikhet kommer att räknas som klassiker. "Tonight, Tonight" är lätt en kandidat!

Album:
1991 – Gish
1993 – Siamese Dream
1995 – Mellon Collie and the Infinite Sadness
1998 – Adore
2000 – Machina/The Machines of God
2007 – Zeitgeist

Dagens låt: Lucka 10 i adventskalendern: Världens Bästa Låtar och på plats 15 på topplistan: "Tonight,Tonight" - The Smashing Pumpkins (från skivan "Mellon collie and the infinite sadness 1995)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar