lördag 23 januari 2010

I FOKUS: Late Night Television Fejden I USA





Det pågår en rejäl tvist inom den amerikanska kvälls-tv tablån just nu.
Enligt uppgifter så gjorde Conan O´Brian

Sin sista Tonight Show igår 22/1.

Låt mig ge en bakgrund till denna story för er som inte känner till något om detta.
The Tonight Show startades i USA 1954 på tv-kanalen NBC. Programmet anses vara "modern" till alla "talkshows". 1962 tog en man vid namn Johnny Carson över som programledare. Han skulle komma att bli en riktig tv-legend. "Kungen av kvälls-tv", som han kallades, var programledare för "The Tonight Show" i 30 år. 1992 tog denna man, Jay Leno, över programmet.


Det var en smärre skandal enligt vissa, att Leno fick ta över programledarrollen från Carson. De flesta trodde nämligen att det skulle bli David Letterman

Som skulle få jobbet. Letterman hade sedan 1982 haft en egen "Talkshow" på tv-kanalen NBC under namnet: Late Night With David Letterman. När Letterman blev snuvad på jobbet kontrade han med att lämna NBC och gå över till konkurrent kanalen CBS. Där fick han en egen show, "The Late Show With David Letterman". Den kör han ännu idag.
När Letterman lämnade NBC behövde kanalen hitta en ersättare som skulle kunna ta över Lettermans gamla program. Valet föll på Conan O´Brian


O´Brian var programledare för "Late Night With Conan O'Brian" mellan 1993-2009.
2004 hade Conan tröttnat något på sitt jobb på Late Night och hade börjat höra sig för om andra möjligheter hos konkurrerande tv-kanaler. NBC lyckades hålla honom kvar med erbjudandet om att Conan skulle få ta över "The Tonight Show" efter Jay Leno 2009. Conan fick "an offer he couldn´t refuse". Allt var spikat och klart. Conan skulle ta över efter Leno, och Leno skulle fortsätta som programledare för en egen show, "The Jay Leno Show", den skulle visas tidigare på kvällen innan "The Tonight Show" Så blev det också under det förra året.

Men det gick dock inte som NBC hade tänkt sig. Leno som var ett säkert kort och hade många "fans" i tv-sofforna världen över, tappade rejält med publik i.o.m. att han lämnade programledarrollen för "The Tonight Show" för sin egna nya show. NBC vågade inte riskera att Leno skulle välja att gå över till konkurrenterna, så de beslöt att ge Leno tillbaka hans gamla sändningstid 23.30, istället för 22.00 som han var på nu. Detta innebar att "The Tonight Show With Conan O'Brian", som förut sändes 23.30, skulle behöva börja sända efter midnatt. Detta har Conan vägrat att gå med på och fejden har alltså mynnat ut i att O'Brian har fått kicken som programledare för "The Tonight Show". Jay Leno kommer att återfå sitt gamla program, vad O'Brian kommer att syssla med är i dagsläget ej kännt. Troligtvis fortsätter han med en "Talkshow" på en annan tv-kanal?
Till saken hör i alla fall att Conan O'Brian har blivit rejält lurad och överkörd av sina chefer på NBC. Han har självfallet tagit illa vid sig av det som hänt och han gick ut med ett uttalande i media för ett par veckor sedan där han tillkännagav hur han har upplevt hela denna soppa. Han började uttalandet med "Pepole of earth" och avslutade med att be om ursäkt för sitt hår, så han hade i alla fall humorn i behåll.

Tyvärr har denna affär lett till att de gamla polarna Leno och O'Brian råkat i luven på varandra. Många anklagande röster har också riktats mot Leno p.g.a. att han verkar ha "dealat" med NBC bakom ryggen på O'Brian och inte kanske haft rent mjöl i påsen, det återstå att se. Jay Leno har i alla fall fått sig ett och annat "tjuvnyp" i Conan's show.


Jag personligen tycker i alla fall att det är skittråkigt för Conan's skull. Han är helt klart min favorit ibland "Late Night-grabbarna"

Jag avslutar med att bifoga två aktuella klipp.
Först Conan som snackar om det rådande läget i sin show:




Till sist, det bästa! Conan O'Brian spenderar 1,5 miljoner dollar (10 milj. kronor) av tv-kanalen NBC's pengar på en minut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar