måndag 18 januari 2010

Det krävs något för att kunna kalla sig en kristen församling!



Go'kväll!

Jag tänkte att jag skulle passa på och dela med mig av några egna reflektioner kring vad som borde vara kännetecknande för en kristen församling.

Jag skriver detta med anledning att det den senaste tiden avslöjats flera skandaler inom kyrkan, bl.a. i Sverige och Finland.

Det krävs att man har något att falla tillbaka på, en grund att stå på, om man offentligt har gått ut och meddelat för omvärlden att man är en kristen församling. Man har då ett ansvar, att leva som man lär. Att vara en kristen församling innebär att vara ställföreträdare, vittnen för Jesus Kristus, här på jorden.

I korta drag så innebär det att vi kan inte tala, tänka och bete oss hursomhelst, vi är ansvariga inför Jesus själv, ifråga om hur vi gestaltar hans församling här på jorden, för det är alltid HANS församling. Ingen människa har rätt att påstå att han eller hon fått något mandat för att behandla församlingen som sin egna, privata.

En församling finns inte till för pastorns skull, utan pastorn finns till för församlingen!



Under de senaste veckorna har man kunnat följa med medias bevakning av församlingen "The River" i Borås. En följetång som vartefter har informerat oss läsare om påstådda makt övergrepp och manipulation från pastorsparet mot församlingsmedlemmarna. Flera artiklar har skrivits bland annat i Dagen, Världen Idag och Borås Tidning. Flera anonyma f.d. församlingsmedlemmar har trätt fram och gett en enhetlig bild av hur klimatet i församlingen har varit, och det är en sorglig beskrivning.



Det är viktigt att komma ihåg när sådana här saker uppdagas, att det alltid finns två sidor av myntet och att det är viktigt att inte fälla några fällande domar i förväg, varken mot pastorsparet eller församlingen, fast när många församlingsmedlemmar träder fram och i detalj beskriver olika typer av manipulation som utövats från pastorernas sida så blir ju saken desto allvarligare.

När en kristen församling eller en pastor/ledare börjar se på sig själv som "lite förmer" än "dom övriga" och inombords tänker att: Vi har nog sett, förstått och kan lite mer än dom andra... Då har man (omedvetet) greppat handen om dörrhandtaget till dörren som leder till sekt-rummet!

Jag personligen ser inte någon mening i att här på bloggen börja utlämna detaljer och "avslöjanden" som gjorts angående denna historia. Det är inget som jag vill bidra till. Dock välkomnar jag självfallet att "skiten" kommer fram i ljuset. Det är nödvändigt! För alla människor som har varit inblandade i detta sammanhang och farit illa, och för att skydda människor från att fara illa i framtiden!

Ordet sekt anser jag har missbruktas kraftigt i Sverige. Det krävs nästan ingenting för att vissa skall ställa sig upp och peka finger och ropa SEKT!
Dock existerar det sekter i Sverige, och det tragiska är att det säkert finns flera än vad allmänheten är medveten om. En annan aspekt på detta, som är viktigt att komma ihåg, är att även om en exempelvis kristen församling inte är en fullfjädrad sekt, så kan den innehålla sekteristiska drag. Tyvärr verkar det som The River hamnar i den kategorin

Elva Kännetecken på en sekt, eller en församling med sekteristiska drag! (Det är inte jag (Calle) som formulerat dessa punkter)

1. Anspråk på direkt auktoritet från Gud, Man sätter personlig uppenbarelse och erfarenhet över Guds Ord eller traditioner.

2. Budskapet är "underordna dig" mer än "Jag skall tjäna dig"

3. Ledarskapet handlar mer om att beordra omkring människor, än att vädja till dem att göra det moraliskt rätta.

4. Det finns en dominerande drivande, "vi skall göra det här nu" istället för ett beroende av Gud för ledning.

5. Det finns mer än känsla av kontroll än av stöd och hjälp.

6. En gåva utnyttjas så att andra känner sig beroende av den.

7. Det finns en oböjlighet: "ifrågasätt inte", "rör inte Guds smorde"

8. Det finns en air av upphöjd avskildhet kring ledaren. Att närma sig honom
innebär en känsla av förödmjukelse Karisman kring ledaren skapar vördnadsfull respekt hos medlemmarna.

9. Det byggs en organisation kring en person och dennes speciella betoningar av lära istället för runt Kristus och hans ord.

10. Det kommer att återkommande komma vågor av kritik mot ledaren. (dessa uppvällningar av kritik kommer omedelbart att tystas ner).

11. Det är viktigare att uppehålla den auktoritära strukturen än att bry sig om människorna i den.


Låt oss tro Gud om en rening och en rensning i Kristi Kropp i Sverige så att Jesus, och enbart Jesus skall få vara den som sitter på tronen i våra församlingar!
Amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar