torsdag 17 mars 2011

Gömma sig bakom: "Frågor eller svar kristendom" - Del 1



The next Billy Graham? Så skrev The Chicago Tribune om den amerikanske förkunnaren och författaren Rob Bell.

Det här inlägget handlar till stor del om honom. Men det är starten på ett antal? blogg-inlägg, som kommer att handla om två sidor av kristenheten, två diken om man så vill. Det kommer att handla om, vad jag kallar: ”gömma sig bakom frågor eller svar kristendom”.

Först lite info om Rob Bell. Han är född 1970, har en bakgrund som musiker och låtskrivare. Idag är han pastor i församlingen ”Mars Hill Bible Church” i Wyoming, Michigan. Han anses av många höra hemma i den s.k. Emerging Church-rörelsen.

Han har skrivit fem böcker och gett ut ett antal undervisnings Dvd:s, som fått stor uppmärksamhet och rört upp en del känslor. Vissa ser honom som en modig förkunnare, som vågar utmana och tänka nytt. Andra ser honom som en villolärare, som gradvis håller på och förvanskar ”det sanna evangeliet” och "den klassiska kristna tron".

Rob Bell är även känd för sina Nooma-videos (Nooma är det fonetiska uttalet av det grekiska ordet ”pneuma”, som betyder: ”Vind”, ”Ande” eller ”Bröd”). Dessa videos kan liknas vid korta undervisningspass, eller trailers för ett ämne som Rob kommer att predika om på ett kommande seminarium eller dylikt. De är oftast bara 0:30-15 minuter långa. Han är verkligen en duktig och talangfull kommunikatör. Det handlar inte bara om vad han säger, utan hur han säger det, och vilka känslouttryck han bakar in i det, ansiktsuttryck, tonläge på rösten m.m.

I måndags kom hans senaste bok ”Love Wins” ut. Den orsakade närmast ett ramaskri innan den ens kommit ut. En av orsakerna var att Rob släppte ett videoklipp innan, där han pratade om sin kommande bok, som bland annat tar upp frågan om himlen och helvetet.

I klippet nämner han att de hade haft en konstutställning i hans kyrka. Någon hade ställt ut ett föremål som hade ett citat från Gandhi. Det fanns någon annan som inte gillade detta och klistrade lappen: ”Reality check – He’s in hell”, på föremålet. I videon stannar Rob Bell upp inför frågan, och reflekterar över om detta verkligen stämmer. Är Gandhi verkligen i helvetet? Varför i så fall?

Rob ger inga svar i trailern, men det var tillräckligt för att få stora delar av kristenheten i USA att misstänkliggöra honom för att vara ”Universalist”, en person som har åskådningen att Gud kommer att rädda alla människor, oavsett om man accepterat Guds frälsningserbjudande och sagt ja till Jesus som sin personliga Herre och frälsare under livet här på jorden eller inte. En universalist menar att eftersom Gud är kärlek, skulle han väl inte vilja att miljontals människor gick förlorade? I så fall vore han väl ingen kärleksfull Gud? Därav tankarna kring att Gud räddar alla till himlen i slutändan oavsett. Själva videon ifråga:



Nu har boken kommit ut. Enligt personer som läst den, innehåller den inga konkreta antydningar där Rob skulle kunna anklagas för att vara just universalist. Hans egen kyrka har lagt ut en sida med svar på en del frågor som ställts om boken . Ni hittar frågorna och svaren här.

Grundorsaken till varför jag skriver det här inlägget handlar inte om huruvida Rob Bell har rätt eller fel, om han förkunnar en falsk lära eller inte. Jag vill istället bidra med en tankeställare till oss som är kristna. Hur bemöter vi "nya" eller annorlunda tankar om tron som förs fram? Och hur ser vi på varandra, framför allt de som står för eller antyder saker som är främmande eller nytt för oss själva?

Jag återkommer med: "Del 2" på det här temat inom en snar framtid. Där tänkte jag bland annat dela med mig av några personliga erfarenheter kring bägge dessa "diken", som jag nämnde om i början av det här inlägget. Kan man som kristen gömma sig bakom "färdiga svar"(för att slippa behöva konfronteras med det att det finns andra kristna som tror eller tänker annorlunda än mig) eller "frågor"(för att slippa behöva redogöra vad man egentligen står för). Ja det kan man. Det vet jag av egen erfarenhet.

Avslutar med ytterligare ett par Rob Bell-klipp!

Denna handlar om: "Uppståndelsen":



Och den här om: "Lidande":



God Bless!
/Calle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar