lördag 17 december 2011

Julkalendern: 24 Great Live Performances - Lucka 17




Idag har jag det stora nöjet att presentera ett klipp, där jag själv var närvarande och bevittnade liveframträdandet på plats! :)

Dagens liveklipp är speciellt av flera anledningar:

Det var första gången jag såg Bruce Springsteen & The E Street Band live. Det var 4th of July. Och Bossen öppnade konserten med en blytung version av "Born In The USA"!

Det är sällan Bruce spelar den låten numera, så det kändes verkligen grejt att lyckats pricka in rätt tillfälle.

Några ord måste sägas om Springsteen's sånginsats i detta klipp. Det är inte det bästa han framfört, långt ifrån, låter nästan smått skevt i vissa lägen. Jag hörde från någon att det berodde på att han hade problem med medhörningen i sina öronsnäckor, något som rättades till inför låt nr 2?

Oavsett potentiell falsksång eller ej, det här är ändå Born In The USA, och om han väljer att öppna en konsert med den så får den "nästan" låta hur som helst. Liveframträdandet i sig är ett guldkorn. När Bruce kliver in på scenen, säger "Heeej Jööötttebooorrgg" och räknar in One, Two, Three, Four och introt går igång, då är det inget annat än ett stycke kulturhistoria som utspelar sig där och då!

Kuriosa: Någon som totalt missade låtens innebörd var blivande presidenten Ronald Reagan, som använde Born In The USA som sin kampanjlåt inför presidentvalet, i tron att den handlade om gamal hederlig amerikansk patriotism, när den i själva verket är dess raka motsats. Born In The USA ger röst åt alla Vietnamveteraner som efter avslutad tjänstgöring i det militära återvände till sitt hemland och blev varse om att ingen ville veta av dem eller ha något med dem att göra.

"Come back home to the refinery
Hiring man said son if it was up to me
Went down to see my v.a. man
He said son, don't you understand".

Plats 8 på listan i Julkalendern 24 Great Live Performances:
Bruce Springsteen med låten "Born In The USA", live Ullevi 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar