torsdag 9 december 2010

Julkalendern: 24 One-Hit Wonders - Lucka 9




Lucka 9 idag i julkalendern 24 One-Hit Wonders!

Dagens artist är Nena.

Fakta: Nena är en tysk sångerska som medverkat i ett antal olika band under sin karriär. 1983 sjunger hon i ett band med namnet Nena, de får en världshit med låten "99 Luftballons"! Det finns få låtar som tolkats av andra artister och gjorts i så många alternativa versioner som den här låten. 99 Luftballons, orginalet, är på tyska. Året efter gjorde Nena en engelskspråkig version. Sedan dess har låten bland annat återuppstått som 99 Luftballons-1999 och som tecnoversion. Orginalversionen nådde plats 2 på på Billboardlistan i USA och den engelskpråkiga versionen räckte ända fram till första plats i England 1984.

Saxat från Wikipedia: "En gång då Rolling Stones gav konsert i Västberlin var Carlo Karges, som spelade gitarr i Nenas band, där och tittade och såg hur en stor mängd ballonger släpptes ut. Då vinden drev ballongerna över till Östberlin skall de initialt felaktigt ha registrerats som ett fientligt flygande objekt och satt igång det östtyska försvaret, vilken sedan fick nödstoppas. Denna incident skall ha gett Karges uppslaget till sångtexten".

Musikvideon är orginallåten på tyska. Videon är nästan mer uppseendeväckande och speciell än själva låten. 80-talet var som sagt 80-talet! ;-)

Lucka 9 och på plats 16 på listan i julkalendern 24 One-Hit Wonders:
Nena - 99 Luftballons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar