måndag 5 juli 2010

Laget vs Individualisterna




- Livet är som en fotbollsmatch. Du är inte ensam på planen!

Jag satt bänkad framför tv'n i lördags och kollade kvartsfinalen mellan Tyskland och Argentina. Det tyska landslaget sopade mattan med argentinarna och vann med 4-0.

Det som slog mig när jag satt och tittade var hur pass olika spelsätt de bägge lagen representerade. Tyskarna spelade som "ett lag" de hjälpte varandra och såg till lagets bästa. Det var tydligt under hela matchen. Ett bra exempel är väl 2-0 målet, Podolski får bollen och är mer eller mindre fri med målvakten som enda hindret i straffområdet, han skulle ha kunnat skjuta och haft rätt goda chanser att lyckas göra mål, men han väljer istället att passa bollen till lagkamraten Klose, som råkar ha snäppet bättre chans än vad han själv hade. Klose får passningen och blir den som får skjuta in bollen i mål. Publiken jublar.

Med det argentinska landslaget var det annorlunda. Argentinas lag bestod av många skickliga bolltrixare, till råga på det så har de ju Maradona som förbundskapten också. De argentinska spelarna passade också till varandra förstås, så länge de befann sig utanför tyskarnas strafformåde. När argentinarna närmade sig motståndarnas mål hände något annorlunda i förhållande till tyskarna. Spelaren som råkade ha bollen då, trixade och fintade, tog sig förbi en eller två tyska spelare, försökte skjuta mot mål osv. I princip så kan man sig att de argentinska spelarna gjorde allt annat än att passa bollen till en lagkamrat. Och några mål lyckades de ju som sagt inte göra.

Fotbollsvärlden (och världen i lag) älskar en lirare. När ett lag vinner en match så försöker media ofta lyfta fram en individ (istället för laget) och göra denne till "matchhjälte". "Han frälste....". Med vetskap om detta så är det kanske inte så svårt att förstå att frestelsen att gå själv och kanske lyckas med att skjuta in bollen i målet, och få se och höra fansen brista ut i ett massivt jubel, kan bli stor för en del spelare.

Argetina hade många skickliga spelare. De hade många "individualister" i sitt lag. Tyskland hade många skickliga spelare i sitt lag med, men istället för att försöka glänsa själva, spelade dessa spelare som ett lag, med lagets bästa för ögonen. Tyskland gick vidare till semifinal, Argentina åkte ut.

Livet är som en fotbollsmatch. När du får bollen så kan det hända att det finns andra som vill försöka ta den ifrån dig. Du kan försöka dribbla och ha dig, springa runt och trötta ut dig för att skydda bollen. Glöm inte bort att du har lagkamrater på plan med. Du är inte ensam. Det finns medmänniskor som är tänkt att få bli en hjälp och ett stöd för dig. Ofta är det bästa du kan göra att passa bollen till en lagkamrat. Du behöver inte alltid "gå själv", du är befriad från det. Du tillhör ett lag. Låt andra som för tillfället har ett bättre läge göra mål. Du vinner själv på det. Det kommer nog att infinna sig tillfällen för dig med, när du befinner dig på rätt plats, vid rätt ögonblick och får drämma till på volley, välplacerat och vackert i ena krysset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar