onsdag 21 juli 2010

Samhället - En gudomlig idé!




Igår startade jag dagen med ett besök hos tandläkaren för att få en rotfyllning i en hörntand, roligare kan man ju ha det. Det gick i alla fall väldigt bra, gjorde inte det minsta ont, det finns ju bra bedövningsmedel nuförtiden. Jag får väl säga som min farfar brukade säga: "det gör för det mesta bara ont hos tandläkaren efteråt, när man är tvungen att betala".

Jag fick i allafall en tanke igår som jag tänkte utveckla lite här. Tänk vilken fantastisk företeelse ett samhälle med människor ändå är! Jag tycker att det är förunderligt när man börjar tänka på det vilken oerhörd hjälp vi människor kan vara för varandra på olika sätt. Ta tandläkarbesöket för min del igår som exempel. Tänk om jag inte hade haft någonstans att vända mig. Tänk om det inte skulle finnas några tandläkare, vad skulle vi då göra när vi får problem med tänderna, få lov att dra ut dem själva?

Överallt i samhället finns det människor som har utbildat sig och specialiserat sig på att betjäna andra människor. Det gäller väl mer eller mindre samtliga yrken. Det är faktiskt stort. Om jag behöver en bil så finns det människor som har som yrke att bygga bilar. Sen finns det andra som har som uppgift att sälja dem. Om bilen går sönder eller behöver få sig en service så kan jag lämna in den på en verkstad där det finns människor som är utbildade till att reparera bilar. Det finns en uppsjö av inrättningar i samhället som betjänar oss med diverse tjänster. Behöver jag mat så går jag till affären, där finns det mat att få tag på för att det finns bönder, odlare och övriga inblandade som har gjort sitt. Ja, jag tror ni förstår poängen...

Ju mer jag tänker på det kan jag inte annat än att mer o mer övertygas om att samhället och dess funktion, med samarbete människor emellan, inte kan vara någonting annat en en gudomligt inspirerad idé!

"För vi behöver alla varann.."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar