måndag 17 januari 2011

Genvägar Äro Senvägar


Det har tydligen skett en märkbar ökning av antalet personer i landets högskolor och universitet som åker fast för fusk. Under 2010 ökade antalet avslöjade fuskare med drygt 40 procent, i förhållande till året innan. Högst antal avstängda elever stod tydligen Linköpings Universitet för. Det vanligaste fusket är att studenter kopierar någon annans text från nätet utan att säga var de tog den ifrån.

Vad beror det här på? Enligt en tjej som intervjuades i radion, så menar hon att det finns en stor del studenter som pluggar bara av den anledningen att de inte lyckas få några jobb. Pluggar man så har man ju rätt till studiestöd från CSN. Hon menade att dessa studenter inte vill plugga egentligen, men att de inte ser sig ha något annat val, eftersom de inte får några jobb. Det resulterar i att de inte bryr sig om sina studier heller och därför väljer att fuska för att komma lättare undan.

En dyster verklighet om det stämmer. Jag tror mycket väl att det kan förehålla sig så i flera fall. Sedan måste jag tillägga att jag även funderar kring det här med hur pass villiga "dagens ungdom", nu låter jag väldigt gammal och världvan märker jag, är att investera tid i sina studier och betyg? Jag upplever det i alla fall på det viset att många unga idag har en skrämmande nonchalant inställning till studielivet. Det är som om vissa lever i någon slags drömtillvaro där "allting nog kommer att ordna sig på något vis", oavsett vilka val man än gör. Ibland ordnar det till sig, i många fall så finns det möjlighet till att få en andra chans, men det är inte konstant så. Verkligheten kan ibland bli en riktig kalldusch till uppvaknande för vissa, när poletten slutligen trillar ner och de inser att de slarvat bort sin sista chans.

Det var inte meningen att det här inlägget skulle få den här dystra tonen som det fick. Tack och lov så finns det flera situationer där det faktiskt går att få en andra chans. Det allvarsamma i den här texten är det faktum att en så pass stor del unga människor idag inte riktigt verkar förstå sambandet mellan orsak och verkan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar