torsdag 30 juni 2011

Bokrecension: Elvis Som Hötorgskonst - Att måla om den kristna tron




Läs den här boken!

Egentligen kunde jag ha stannat där, men det hade inte blivit så mycket till recension.

Elvis Som Hötorgskonst (Velvet Elvis) är Rob Bells första bok. Som det mesta som Rob Bell skrivit, kan det, inte vara svårt att hänga med, men svårt att lyckas sammanfatta innehållet på ett kortfattat och lättillgängligt sätt. Han skriver nämligen suveränt bra, men han rör sig kors och tvärs i texten, blandar historiska återblickar från samhället på Jesu tid, med personliga erfarenheter ur sitt eget liv och en hel del massa annat. Han gör större utsvängningar än de flesta, trots det hittar han alltid hem, det finns trots allt en röd tråd i hans berättelser och varje kapitel knyts alltid ihop i slutändan.

Som sagt är det inte det lättaste att sammanfatta vad Elvis som Hötorgskonst egentligen handlar om, för den handlar om så mycket. En som lyckats bra är Runar Eldebo, som skrivit förordet i den svenska utgåvan. Jag låter hans ord få bidra med insikt:

"Vår tids kristendom är under konstruktion Också idag bryter och bänder det i kristenheten och vi är många som inser att allt inte kan förbli som det varit om den kristna tron också i framtiden ska vara till ljus och salt för människor.

Rob Bell vill söka upp den skönhet som gått förlorad i kristen tro genom att tala så ärligt som det bara är möjligt om verkligheten, och samtidigt ta emot den som Guds. Rob Bell ser vår tid och vår kristenhet under konstruktion Han menar att dagens människor tar inget för givet, utan vi konstaterar och rekonstruerar det vi tror på och lever för.

Denne författare skiljer mellan Jesus och det som brukar förknippas med Jesus, vilket kan oroa någon. Det finns så mycket förljuget i Jesu namn, så mycket förknippat med denne Jesus som inte håller måttet inför sanningen och framtiden. Det finns så mycket helig bråte som egentligen inte alls är helig utan är hinder för vanliga människor att se mening och syfte i Jesus.

Rob Bell målar om Jesus. Han ger tillbaka en Jesus som många tror sig ha sagt nej till, men kanske nu inser att vi aldrig fått riktigt presenterad".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar