fredag 8 april 2011

Bokrecension: Där Lejonen Bor - Män Och Manlighet I Bibeln




Jag har genom årens lopp läst ett antal böcker som tar upp "manlighet", utifrån ett bibliskt, kristet perspektiv. Vissa av dessa böcker återfinns i bokhyllan i vardagsrummet, andra har fått finna sig i att förpassas till diverse flyttkartonger nere i förrådet. Där finns ett par böcker på manlighetstemat vars innehåll jag helt enkelt inte står för, eller snarare inte tror på idag, av den anledningen att de är mer influerade av en viss kultur och samhällssyn än bibliska exempel och föredömen för manlighet.

Alla böcker jag läst hittills som tar upp ämnet har även varit skrivna av män, inget konstigt med det i och för sig, är väl snarare rätt naturligt. Men för en tid sedan läste jag en bok som tar upp temat: "Män och manlighet i bibeln", skriven av en kvinna, som därtill råkar vara en av mina favoritförfattare, Ylva Eggehorn.

I "Där Lejonen Bor - Män Och Manlighet I Bibeln", framställer Ylva Eggehorn 14 stycken porträtt av olika män som figurerar i bibeln. Vilka var dom? Vad sysslade dom med? Hur såg deras liv ut? Med profetens skärpa och poetens fingertoppkänsla beskriver hon dessa män "som de verkligen var", på ett både avväpnande och upplyftande sätt. Några av de män som skildras i boken:

Josef - Mannen som drömde om framtiden.
Jefta - Mannen som lovade för mycket.
Älskaren i Höga Visan - Mannen som tog emot kärleken.
Jona - Mannen som ville vara ifred.
Petrus - Mannen som såg sanningen om sig själv.
Josef från Arimataia - Mannen som gjorde vad han kunde.
Paulus - Mannen som skröt med sin svaghet.

Min personliga favorit, såväl som Ylvas, är kapitlet om: "Henok - Mannen som aldrig byggde en veranda".

Berättelsen om Henok (Hanok eller Enok i vissa översättningar,1 Mos.5:18-24), är mycket kort och väldigt speciell. Mig veterligen är han den enda personen i bibeln (förutom Elia som for upp till himlen i en eldsvagn) som inte dog en naturlig död, ja han dog överhuvudtaget inte alls. "Henoks ålder blev alltså 365 år. Sedan Henok på detta sätt hade vandrat med Gud fanns han inte mer, ty Gud hämtade honom." - 1.Mos.5:23-24

Namnet "Henok" betyder tränad eller hängiven. Några utdrag från kapitlet om Henok, så här skriver författaren:

"Vad arbetade Henok med? Vet inte. Det förtäljer inte den korta texten. Det kan till och med tänkas att han inte arbetade alls. Gjorde han karriär? Nej. Stordåd, förresten? De uteblir. Nå han kanske jagade? Som Nimrod, den väldige jägaren? Inte ett ord om den saken. Inte heller något om krigiska bedrifter. Han verkar inte ha besegrat en enda människa, ännu mindre ha intagit en stad. Kvinnor? Jodå. Han verkar trots allt ha varit av kött och blod. Tydligen hände inget anmärkningsvärt. Men jag noterar att den korta krönikan ändå hinner säga att han fick både söner och döttrar."

"Förutom sönerna och döttrarna lämnar han inga spår efter sig i historien. Lönlöst att leta efter hans grav eller samla på minnessaker – en dag, säger berättelsen, kliver han igenom den tunna hinna som skiljer den synliga världen från den osynliga, och går rakt in i ljuset, som skorpan och Jonathan i Bröderna Lejonhjärta. Kan man stå ut med en sådan man i vår tid? Han utmanar ju alla rankinglistor med sin sience fiktionliknande sorti ur den här världen. Ljuset tog honom. Pinsamt."

Sista stycket är lysande:

"En man kan leva ett helt liv utan att uträtta något av så kallat bestående värde. Han är värd att minnas, fastän han inte ens byggde en veranda. Därför att hela hans liv var gemenskap med Gud. Det ser nästan ut som Gud tyckte att Henok var något att ha bara för att han fanns till. Hur många män tror det om sig själva, jag bara frågar."

Du som är intresserad av att läsa en bok som tar upp manlighet i biblen, och som inte har något emot en bok som är fri från vissa gamla (amerikanska?) könsroller och machokomplex, tror jag skulle uppskatta "Där Lejonen Bor"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar