onsdag 23 februari 2011

Pastor - Ett vanligt jobb?




Det har de senaste dagarna skrivits en del i kristen media om pastorers arbete och livssituation. Dagen har haft ett antal artiklar som tagit upp frågan, och idag hade Världen Idag's bilaga: "Arbetsliv", artiklar i ämnet.

En person som intervjuats i bägge tidningarna är Thomas Dahl, f.d pastor i missionsförbundet, numera ordförande för organisationen Ekumensika, en facklig del av TCO och SKTF som riktar sig till frikyrkans anställda personal.

Behövs facket i frikyrkovärlden? Tomas Dahl säger i intervjun att: "Rättfärdighet inte alltid bor där rättfärdighet förkunnas".

Tanken med ett fackförbund som riktar sig till pastorer och andra församlingsanställda, är givetvis samma som med fackförbund på andra arbetsplatser, att finnas till som ett stöd och erbjuda rådgivning och hjälp till sina medlemmar, ifall någon typ av problem skulle uppstå.

Syftet med ett fack för församlingsarbetare handlar till stor del om att många pastorer mer eller mindre är tvingade jobba väldigt mycket i sina församlingar. Det handlar framför allt om allt extra arbete som pastorn "förväntas" göra utöver den ordinarie arbetstiden.

Varför finns den här synen i många kristna församlingar och vem är det som kräver att pastorer mer eller mindre skall köra slut på sig "för Jesu Kristi sak"? Ja, det är något som är angeläget att fundera över.

Några av de krav som Ekumenia nu förhandlar om för pastorer är:
- Fler semesterdagar
- Högre lön (Genomsnittslönen för en svensk pastor ligger idag på 23.000 kr.)
- Tydligare reglerad arbetstid
- En ledig helg i månaden

"Det blir inte fler frälsta för att pastorerna blir medlemmar i facket, men det blir inte fler om de står utanför heller. Men jag tror, att det blir fler frälsta om församlingens anställda mår bra", säger Thomas Dahl till Världen Idag.

Saxat från Världen Idag: "Omkring 80 procent av anställda inom Svenska Missionskyrkan, Pingst, EFS och Alliansmissionen är anslutna. Däremot är anslutningen betydligt lägre i EFK. Frälsningsarmén och Trosrörelsen står helt utanför."

Henrik Steen, pastor i Huskvarna, har sista tiden postat några tänkvärda inlägg om pastorsrollen på sin blogg, bland annat följande inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar