onsdag 15 september 2010

Pärlor & Svin



Gör ett avtryck här på bloggen mitt i allt tentaläsande!

I Matteus Ev. kap 7:6 yttrar Jesus följande ord: "Ge inte det heliga åt hundarna och kasta inte era pärlor för svinen. De trampar ner dem och vänder sig om och sliter sönder er."

Han sa saker ibland Jesus som chockerade människor på den tiden och säkert fortfarande gör det ännu idag.

Jag har tänkt en del på den här uppmaningen att inte kasta pärlor till svinen. Jesus talar här, som han rätt ofta gjorde, i form av en så kallad liknelse. När han uppmanade folket att inte slänga pärlor till svinen så var det en symbolisk bild, inte en uppmaning att låta bli att kasta fysiska pärlor till fysiska svin, vem skulle göra det förresten, troligtvis ingen!

Så vad menade han då? Det som jag tror att Jesus menade var att vi skall vara aktsamma med att dela med oss av något som för oss personligen är väldigt dyrbart (en pärla). Vi skall inte ge eller dela med oss av våra "pärlor" till de som föraktar det som är värdefullt för oss, m.a.o. någon eller något som skulle behandla våra "pärlor" på samma sätt som svin skulle behandla pärlor som kom i deras närhet. Jesus syftade säkert på att svinen inte förmådde att se och fatta det värdefulla i pärlorna, de glufsade frossande i sig dem som om de hade vart vilken vanlig mat som helst. Grisar äter väl i princip allt som ställs fram till dem utan att reflektera.

Det här tror jag är väldigt viktigt att ta vara på i vår tid, speciellt när samhället med dess konstanta informationsflöde ständigt finns runtomkring oss. Vi behöver inte dela med oss av allt till alla. Vi behöver t.o.m. inte dela med oss av allt till våra vänner. Vissa saker kanske t.o.m. behöver bevaras dolt i ens hjärta som en sak enbart mellan mig och Gud, på samma sätt som Maria gjorde (Luk.2:19)

En för mig värdefull sak, en händelse, en insikt eller ett minne, kan lätt devalveras i värde om det läggs fram öppet och naket för andra att bedöma och bestämma värdenivån på!

Faktum är att vi behöver inte söka andras bekräftelse och godkännande för något som redan betyder något och är värdefullt för oss! Om det är värdefullt för dig så är det nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar