fredag 5 mars 2010

We've got the Power...





När jag satte mig ner med dagens exemplar av "Världen Idag" i morse, möttes jag av följande rubrik på första sidan: "Tro och andlighet hett i bloggvärlden".

Artikeln berättar att 1/5 del av alla bloggar som finns i Sverige tar upp frågor om tro och andlighet. Ord som: nåd, bön, nattvard, gudstjänst, präst, kyrka och Jesus är frekvent återkommande. - Det är sannerligen en uppmuntrande nyhet! :)

Vad kan man dra för slutsatser av detta då? - Uppenbarligen verkar det som om det finns många personer i Sverige som känner ett behov att ta upp, skriva och diskutera kring dessa ämnen. Är det något nytt behov som kommit till nu på senare tid, på grund av att bloggsfären uppstått? - Knappast! - Det handlar nog snarare om att "vanliga människor" nu har fått en möjlighet att göra sina röster hörda, och att de griper tag om detta tillfälle, tack vare den möjlighet som ges dem genom att de kan starta en egen blogg, och på så vis kan få komma till tals.

Att få komma till tals är inte någon självklar sak att räkna med för oss människor i alla de olika sammanhang som vi vistas i. Uppenbarligen är det inte någon självklar sak i många kristna församlingar heller. Många är det, tror jag, som fler än en gång känt sig överkörda i dessa sammanhang någon gång i livet, upplevt möjligheten till att få kunna samtala och och få ge sin syn på saken som ganska eller väldigt mycket begränsad.

Så var det då. Så är det inte nu. A new day will dawn... Välkommen till Blogg-Eran!

Tyvärr så finns det ju baksidor med det mesta här i livet, så även med blogg-världen. Den kan ju ge en möjlighet för enskilda individer att nätmobba och sprida bitter galla runt omkring sig, men det är något helt annat än det jag syftar på i detta inlägg, när jag talar om bloggarnas (goda) möjligheter.

När jag tänker på den uppsjö av "kristna bloggar" som finns idag, enskilda privatpersoners bloggar, debattforum och tankesmedjor, som tar upp och skriver om saker som sker inom kristenheten i Sverige, och gör det med rena motiv och ett sunt ifrågasättande, så är jag övertygad om att vi alla ännu inte har insett vilken oerhört viktig roll detta fenomen spelar idag. Det handlar om formandet av morgondagens kristendom i Sverige och vilket "klimat" vi vill ha i våra församlingar.

Det har hänt att enskilda individer, låt säga pastorer, ledare eller andra personer inom kyrkan, fattat vissa beslut, gjort vissa val, uttalat vissa saker, som fått som effekt att andra människor kommit i kläm. Det finna många människor i Sverige idag som har blivit väldigt illa behandlade och tillfogats djupa inre sår på grund av vad de har blivit utsatta för. Vissa har gått igenom den svåra perioden och kommit ut starkare och tryggare på andra sidan, vissa har inte orkat ta sig igenom det som hänt, andra kämpar fortfarande.

När man hör protester från något håll inom kristenheten, som handlar om att man ondgör sig över alla dessa "besvärliga bloggar" och "besvärliga personer" "som skall tycka till om allt och lite till", så anser jag att det är väldigt relevant för oss alla att ställa oss denna fråga: - Vem är det som protesterar och varför?
Varför, detta korta men underbara ord...varför..."varför gör de på detta viset"...ja, det är frågan det. ;-)

Förut så kunde saker som inte var bra eller rätt sägas, likväl saker som inte var bra göras, utan att det uppmärksammades i någon större utsträckning. Den tiden är förbi. Om något som är "tveksamt" uttalas offentligt på en samling i en kyrka idag, sprids budskapet med ljusets hastighet genom fibertrådarna i nätverken och gör avstamp på blogg efter blogg. Helt i sin ordning och alldeles rätt och riktigt, enligt min mening!

Jag håller för tillfället på och läser en mycket intressant bok, som heter "Maktmänniskan i församlingen", (den finns även i en nyupplaga under namnet:"Den farliga maktmänniskan"), skriven av en norsk pastor och själavårdare vid namn Edin Lövås. Jag tror att jag kommer att återkomma till ämnet framöver.

Kan bloggsfären bli den slutgiltiga spiken i kistan som tar död på "maktmänniskors" utövande av skräckvälden, vare sig det sker på arbetsplatsen eller i den kristna församlingen. Det lutar åt det!


"The pen is mightier than the sword"
Edward Bulver-Lytton



Här är ett par länkar till Världen Idags artiklar ifråga: Andligheten frodas på nätet samt Några kända kristna bloggare som uttalar sig om saken

/Calle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar