onsdag 28 april 2010
Bio-Församlingen
Föreställ dig följande scenario: - Du anländer till byggnaden, öppnar dörren och kliver in. Där inne vimlar det av folk i foajén. Du känner inte de flesta. Du strosar runt en liten stund innan du styr dina steg mot ingången. Där hälsas du (i bästa fall) välkommen av personen som står utanför och tar emot alla besökare. Väl inne i lokalen slår du dig ner på din stol. Där kommer du nu att få sitta ner passiv och ta del av det som händer där framme under c.a. 1,5 h... plötsligt börjar...filmen!
Trodde du att jag pratade om något annat eller? Det är möjligt att någon kanske trodde att jag beskrev en person som anländer till en kyrka?
Det var ett medvetet val från min sida att börja med denna "liknelse", av den anledningen att jag vill väcka en medvetenhet hos dig som läser detta, att det inte är enormt stora skillnader för en vanlig Svensson, när det kommer till att gå på bio eller besöka en "vanlig" gudstjänst i en kyrka idag. Vad är det som händer söndag efter söndag i de allra flesta kyrkor världen över? Jo, människor kommer till kyrkan, sätter sig ner på sin stol och lyssnar på dem eller den som står där framme vid scenen och talar. En vanlig kyrkobesökares aktivitet på en gudstjänst idag är ungefär lika stor, eller snarare lika passiv, som en person som sitter i en biosalong och ser på film.
Detta är ett ämne som engagerar mig och har gjort så mer och mer under de senaste åren. Orsaken till varför jag berörs av detta är helt enkelt följande: - Det kan inte vara meningen att det enbart skall gå till på det här viset! Det kan inte vara Guds tanke med hur han önskar att det skall gå till när troende syskon samlas tillsammans inför hans ansikte. Att majoriteten skall sitta stilla och passiva på sina stolar medan ett fåtal personer förrättar själva gudstjänsten. Vill Gud delaktighet? Vill Gud att alla skall få vara med och bidra på något sätt när trossyskon samlas tillsammans? - Jag tror, att han vill det!
Det finns en utmaning, en risk med att befinna sig i en lokal kristen församling. Den risken är att man lätt får s.k. "skygg-lappar", för vad som händer i andra kristna församlingar och sammanhang. "Vi gör ju så här, och det funkar väl bra, eller?" Behovet av att få sina "vyer vidgade"...jag tror att jag under resten av min livstid kommer att påpeka vikten av att få uppleva detta!
Om det är någonstans där vi bör finna svaren för hur Gud har tänkt, angående olika saker som berör livet, så är det i bibeln. Därav borde vi även hitta riktlinjer för hur den kristna församlingsgemenskapen skall förhålla sig. Jag låter två bibelord tala för sig själv utan tillägg eller övriga utläggningar från min sida.
De troendes gemenskap
Apostlagärnigarna kap. 2 vers 42-47
De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna. Och fruktan kom över alla, och många under och tecken gjordes genom apostlarna. Alla troende var tillsammans och hade allting gemensamt. De sålde sina egendomar och allt vad de ägde och delade ut till alla, efter vad var och en behövde. Varje dag var de endräktigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och höll måltid med varandra i jublande, innerlig glädje. De prisade Gud och var omtyckta av allt folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta.
Ordningen vid gudstjänsten
1 Korintierbrevet kap. 14 vers 26
Hur skall det då vara, bröder? Jo, när ni samlas har var och en något att ge: en psalm, ett ord till undervisning, en uppenbarelse, ett tungotal och en uttydning. Låt allt bli till uppbyggelse.
Amen
Etiketter:
Gemenskap,
kristen tro,
Kristna Husförsamlingar,
Kyrkan
måndag 26 april 2010
Kristendom stavas Gemenskap!
As promised... Jag utlovade förra veckan att jag skulle återkomma med ett inlägg här i början av veckan. Ett löfte som jag nu uppfyller. Jag skrev då att jag skulle skriva om kommunitetsliv och andra varianter på hur vissa väljer att leva ut sin kristna tro idag i vardagen. Det kommer jag att göra, men det kommer att bli mycket mer än så. Jag kommer att låta detta inlägg bli inledningen på en serie inlägg som kommer att ha det gemensamt att de alla återknyter till den kristna församlingen och dess funktion och olika varianter av att leva ut och dela tron med andra trossyskon.
"Det är tydligt att kristen var man inte på egen hand, utan kristen var man som en del av en gemenskap"
Ett citat av Peter Halldorf, med vilket han delger vad han kommit fram till i sina studier kring hur det var i den tidiga kristna gemenskapen, urkyrkan.
Jag kommer att skriva ett antal bloggposter framöver, hur många det blir vet jag inte nu. Vissa kanske blir långa, andra ganska korta? Det får tiden utvisa. Gemensamt för dem kommer i alla fall vara att de kommer att ha en röd tråd som väver dem samman gällande dess budskap och funderingar. Vad är egentligen kännetecknet på sann kristen gemenskap människor emellan? Hur tar den sig uttryck i bibeln och hur tar den sig uttryck idag i våra församlingar?
Stay Tuned!
/Calle
Tandådalen 22-25 april
Återvände hem igår efter ett par härliga och väldigt soliga dagar i Sälenfjällen! :)
Det var helt perfekt att åka iväg några dagar så här på vårkanten. Rekomenderas varmt för den som vill slippa frysa och tjuvstarta på solbrännan inför sommaren.
Lägger ut några bildbevis:
Stugan vi bodde i
Som låg nära backen
"Väggen" Dubbelsvart backe som enligt uppgifter skall vara en av Sveriges svåraste pistade backar, jag lyckades i allafall ta mig ner levandes, inte bara en gång utan två!
Det enda jobbiga med att fotografera spektaklet blir ju att kameran ljuger som det brukar heta. Backen ser ju inte sådär värst brant ut på den där bilden. Jag kan dock försäkra att en månad innan så hade det hållits SM i Speedskiing just i den backen och den som vågar sig på att åka störtlopp ner kommer lätt upp i hastigheter över 200 km/h, så de så! ;)
"Väggen" i siluett
onsdag 21 april 2010
Inlägg på G
Hej!
Det har varit lite glest bland inläggen här på bloggen på ett tag nu. Jag skulle ha lust att skriva mycket mer än vad min lediga tid tillåter mig.
Jag tänkte i alla fall göra lite reklam för ett inlägg som kommer att dyka upp här i början av nästa vecka, om allt går som planerat. Det kommer att handla om "Kommunitetsliv" och andra besläktade varianter av att leva ut det kristna livet i vardagen idag på 2000-talet. Jag tror att jag kan lova redan nu att det kommer att bli intressant!
Stay Tuned!
/Calle
lördag 17 april 2010
Previously on LOST
Jag tänkte jag skulle passa på och skriva några rader om en tv-serie som blev en del av mitt liv 2005 och som dess har varit en kär följeslagare. Det handlar om "Lost"!
Jag kommer ihåg när det gjordes reklam för att Lost skulle börja sändas på svensk tv 2005. Jag noterade det men för övrigt gjorde det inget större intryck på mig. Jag tror förresten att jag av en slump såg delar av det första avsnittet kvällen det sändes, men jag fastnade inte för serien där och då. Däremot kommer jag ihåg att jag såg några avsnitt längre in i säsongen och blev desto mer imponerad. Jag beslöt mig för att köpa första säsongen på dvd när den kom ut, vilket jag också gjorde.
Nu har jag och Kristina precis börjat kolla på säsong 5. Jag har aldrig följt serien när den visats på tv, utan jag har införskaffat boxarna när de kommit ut på dvd. Den sjätte och sista säsongen av serien går just nu på tv. Det är lite roligt att en tv-serie kan bli en följeslagare sådär och vara en del av ens liv i ett antal år, sen 2005 som sagt för min del, 5 år. Jag har ju även en säsong kvar att få ta del av efter att vi betat av denna. :)
Vad handlar då "Lost" om? Ja det är inte jätte enkelt att beskriva kortfattat men det handlar om ett antal passagerare på ett flygplan, Oceanic Airlines Flight 815, på väg från Sydney till Los Angeles, som kraschar på en ö, en mystisk ö. De överlevande passagerarna är en brokig skara människor och livsöden, vad de inte vet då är att många av dem har någon form av koppling till varandra tidigare i livet. De blir snart väl medvetna om att de inte är ensamma på ön med... den bebos av några som refereras till "The Others"...
Många märkliga saker börjar ske i och med att passagerarna från planet hamnar på ön. Det är en tropisk ö med isbjörnar, dolda bunkrar, röster som viskar inne i djungeln och svart rök som granskande rör sig genom buskagen. Människor som försvinner och sen plötsligt syns igen. En av karaktärerna, John Locke, satt i rullstol när han boardade planet i Sydney. Efter kraschen kan ha gå.
För den som gillar att frossa i konspirationsteorier, gillar spännande berättelser med mystiska inslag så är denna serie en fröjd!
En schysst trailer som innehåller inslag från de första säsongerna:
4 8 15 16 23 42
måndag 12 april 2010
Drömkyrkan - Existerar den?
Ja det är frågan det! Jag läste en väldigt intressant artikel i dagens nummer av Världen Idag. Den handlar om en man vid namn Mikal Kindbom som har åtagit sig att göra efterforskningar bland olika kristna församlingar och sedan komma ut med en bok under namnet "Drömkyrkan".
Det skall bli väldigt intressant att få tal del av vad han kommer fram till i sin efterforskning.
Han har startat en egen blogg som heter Drömkyrkan. Jag har nu länkat till den under kategorin "länkar" här till höger på sidan.
Här är också artikeln i tidningen som jag syftade på!
lördag 10 april 2010
I have a dream...
De flesta har hört talas om det, alla har nog ändå inte sett eller hört det i sin helhet.
- Jag talar om Dr. Martin Luther King Jr's berömda tal vid Lincon Memorial 28:e Augusti 1963.
Eftersom jag bland annat läser retorik just nu och är inne i det så känns det ganska naturligt att posta ett inlägg här som berör ämnet. Få talare i modern tid har haft sådan förmåga till att beröra människor och nå in i hjärtan som Dr. King.
Detta klipp visar den känslosamma slutklämmen på hans klassiska "I have a dream" tal. För den som är intresserad så ligger även talet i sin helhet ute på youtube (c.a. 17 min långt). Personligen så anser jag att det bör tillhöra mänsklig allmänbildning att känna till denna historiska händelse.
Sedan vore det ju att begå tjänstefel med, ifall man inte lade till detta klipp, apropå sammanhanget! ;)
I Will Follow!
Martin Luther King's sista tal:
måndag 5 april 2010
Kristna Husförsamlingar
Jag fick denna video sänd till mig via Facebook. Den handlar om hur kristna husförsamlingar kraftigt håller på och etablerar sig på "gräsrotsnivå" i bl.a. USA.
Jag har själv gått och funderat på att skriva något som berör ämnet eller besläktade företeelser såsom kommunitetsliv på sistone.
Jag startar med att dela med mig av videon jag fick först, så återkommer jag till ämnet framöver!
Filmen är c.a. 29 min lång men väl värd att tillbringa en halvtimme av sitt liv framför!
- Står vi vid dörren till en världsomfattande revolution inom kristenheten...?
Det är spännande tider vi lever i!
Jag har själv gått och funderat på att skriva något som berör ämnet eller besläktade företeelser såsom kommunitetsliv på sistone.
Jag startar med att dela med mig av videon jag fick först, så återkommer jag till ämnet framöver!
Filmen är c.a. 29 min lång men väl värd att tillbringa en halvtimme av sitt liv framför!
- Står vi vid dörren till en världsomfattande revolution inom kristenheten...?
Det är spännande tider vi lever i!
Tidal Wave from simplechurch.com on Vimeo.
Etiketter:
Andakt,
Andligt Ledarskap,
Bön,
Ekumenik,
Gemenskap,
kristen tro,
Kristna Husförsamlingar,
Kyrkan
torsdag 1 april 2010
I FOKUS: Liv i Gemenskap
Det är dags för min andra bokrecenssion här på bloggen. Denna gång väljer jag att lyfta fram en av 1900-talets mest lästa och uppskattade böcker, en andlig klassiker i ordets rätta bemärkelse: Liv i Gemenskap, Varför Kristna Behöver Varandra, av Dietrich Bonhoeffer.
Om författaren: Född i Tyskland 1906, luthersk präst och teolog. Stark motståndare till nazismen, tog offentligt avstånd från Hitler vilket innebar att han fängslades 1943 och avrättades 1945 för högföräderi mot nationalsocialismen som det så vackert hette. Förutom "Liv i Gemenskap" så anses hans tidigare bok "Efterföljelse" ha haft ett oerhört starkt inflytande på kristna världen över. Genom avrättningen så betraktas Bonhoeffer som en kristen martyr på grund av att han dog för sin tro.
Liv i gemenskap anses ha påverkat tusentals kristna över vår jord sedan den kom ut 1939 fram till idag, gällande synen på vad sann kristen gemenskap handlar om. Bonhoeffer skriver väldigt rakt och koncist utan att för den skull raljera det minsta. Han både "avdramatiserar och avromantiserar" en bild av gemenskap och relationer kristna bröder och systrar emellan som många kanske har. Istället framträder i hans budskap en beskrivning som lyfter blicken och låter oss ana nya vidder av vad relationer mellan kristna syskon kan bli, hur det från början var tänkt att det skulle kunna få vara från Guds sida. En gemenskap där vi sanning med bibelns ord får "bära varandras bördor", "skratta med dem som skrattar och gråta med dem som gråter".
"Ju förr du blir besviken på dina kristna syskon som finns i den gemenskap du delar desto bättre" - Skriver han. Det finns naturligtvis en genomtänkt förklaring bakom denna mening. Den som läser boken får veta vad! ;)
Jag avslutar med ett utdrag ur boken, det handlar om vikten av att lyssna på varandra:
"Den första tjänst som man är skyldig de andra består i att lyssna. Liksom kärleken till Gud börjar med att vi lyssnar till hans ord, börjar kärleken till nästan med att vi lär oss höra på honom. Kristna, inte minst förkunnare, inbillar sig gärna att de alltid måste "ha något att ge" när de är tillsammans med andra. De glömmer att det kan vara till större hjälp att höra på än tala. Många längtar efter ett öra som är villigt att lyssna, men bland de kristna står det inte att finna, eftersom man även där talar då man borde tiga och lyssna. Den som inte längre kan höra på sina bröder förlorar också förmågan att höra på Gud, för han pratar i sträck även inför Gud."
Boken finns bland annat att få tag på här
/Calle
Etiketter:
Bokrecension,
Dietrich Bonhoeffer,
I Fokus,
Liv i Gemenskap
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)